Dünyanın En Cool 5 Yapay Tırmanış Duvarı

0
1187

Yapay tırmanış duvarı deyip geçmeyin. Bazen bu spor amaçlı duvarlar o kadar yaratıcı tasarlanabiliyor ki, kendinizi tırmanış yaparken bir anda sanki bir sıra dışı sanat eseri izliyormuş gibi hissedebiliyorsunuz.

Günlük hayatın keşmekeşi ve hızında artık eskisi kadar doğaya kaçma fırsatımız kalmıyor. Özellikle tırmanış gibi bir altyapı ve emek gerektiren bir spora ise bu işe tutkuyla bağlı olanlar dışında kendini adayan çok insan var.

Ama biz tırmanmayı seviyoruz ve her ne kadar bunu yerinde yapamasak da son 10 yılda oldukça popülerleşen hatta olimpik bir spora dönüşme yolunda olan yapay duvar tırmanışı imdadımıza yetişti. Şimdi gelin dünyanın dört bir yanından yaratıcı yapay tırmanış duvarlarına göz atalım.

Diga di Luzzone (İsviçre)

Diga di Luzzone, hem çalışan bir baraj hem de dünyanın en büyük yapay tırmanma duvarlarından biri!

1990’lı yıllarda sürgülü olan İsviçre’deki bu baraj, dünyadaki insan yapımı en büyük iki tırmanma rotasından birine ev sahipliği yapıyor. Luzzone barajının yanından yukarıya doğru kıvrılarak gelen bu duvar, 540 ayak ve beş adımlı bir canavar. Tırmanışçılar ilerledikçe, içbükey yüzeydeki duvar değişmeye başlıyor.  Duvar, yassı bir yüzeyle başlayıp dikey olarak evriliyor. Evet, burada sizi gerçekten de sürreal bir deneyim bekliyor.

Bu arada duvardan baraja atlamak isteyen ziyaretçilerin, ilk bölümden geçen merdiven için her bir anahtara 20 İsviçre Frangı ödemeleri gerekiyor.

Alice Harikalar Diyarında Tırmanma Duvarı (Japonya)

Sıkıcı tırmanma duvarlarından bıktınız mı? O zaman, mimari tasarım firması Nendo tarafından tasarlanan Japonya’daki ILLOIHA fitness kulübündeki tuhaf tırmanma duvarını inceleyelim.

Bu duvar ilk bakışta biraz tuhaf görünse de, dünyanın en ünlü hikayelerinden birine aşina olanlar için taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor.

Ünlü yazar Lewis Carroll’un yarattığı Alice Harikalar Diyarında’dan epey etkilenmiş gibi duran bu duvar hikayeden kimi detayları da içinde barındırıyor. Aynalar, halkalar, çerçeveler. Bir nevi edebiyatın içinde bir tırmanışa hazır olun deriz.

Excalibur Tırmanma Kulesi (Hollanda)

Bu duvar, Groningen’deki Bjoeks tırmanma merkezinde bulunan tırmanma kulesi Excalibur. 36 fit (11 metre) saçakları ve 121 fit (37 metre) uzunluğuyla dünyadaki en yüksek tırmanma kulesi olarak biliniyor.

Duvar özel bir kiriş sistemi ile tasarlanmış. 500 tonluk sağlam temeli sayesinde kasırgalara karşı bile sapasağlam durabiliyor. Fakat eğer profesyonel değilseniz duvarın tamamına tırmanmanıza izin verilmiyor.

Kampüs Tırmanma Duvarı (Hollanda)

İnsanlar gerçekten, Enschede Üniversitesi’ndeki yurtta bulunan bu duvara tırmanıyor. Yerel bir dağcılık kulübüne hediye olarak inşa edilen bu tırmanma duvarı binanın mimarisine dahil edilmiş.

Arons & Gelauff Architecten’in tasarımı olan bu duvar, yeni işleviyle, sadece dekoratif değil, binanın tasarımını da etkileyerek yapının son halini de şekillendiriyor. Bir nevi iç içe bir mimari söz konusu.

Silo Tırmanma Duvarı (Hollanda)

Amsterdam şehri, üç tane terk edilmiş atık su arıtma silosuyla ne yapılacağından emin değildi; bu yüzden de yetkililer bu siloları en iyi şekilde değerlendirme ve yeniden kullanıma sokma projesini belirlemek için bir yarışma düzenlemeye karar vermişler. Yarışmaya katılan projelerden biri, siloları inanılmaz bir tırmanma kulesi setine dönüştürmeyi teklif eden Amsterdam merkezli NL Mimarlık tarafından yapılmış. Ve evet, tahmin edebileceğiniz gibi yarışmayı kazandılar ve ortaya fena halde yaratıcı bu tırmanış duvarı çıktı.

Siloların içinde ve dışında tırmanma alanlarına ek olarak, proje çok amaçlı alanlar, ofisler, restoranlar ve diğer ticari alanları da içeriyor. Adeta atıl durumda olan bir yer nasıl ayağa kaldırılır dersi diye okutulsa yeridir.